Hipstamatic Expo

Hipstamatic, de iPhone webapplicatie (App) die je telefoon verandert in een vintage camera. Retrofoto's worden massaal geüpload op social media als Facebook, Flickr en Twitter. Een selectie van deze opvallende foto’s is te zien van 07 oktober t/m 30 oktober bij Yksi Expo in de Apparatenfabriek op Strijp S te Eindhoven.
Hipstamatic geeft een nostalgisch gevoel aan een moderne applicatie. Eenvoudige foto’s genomen met de Iphone veranderen met de webapplicatie (App) in beelden van weleer. Juist op het moment dat bekend wordt dat de ‘Kodachrome’ film niet meer gemaakt wordt komt deze app met de welbekende zuurstokroze, vergeeld of zwart-wit, met grove korrels en rafelranden afdrukmogelijkheden van vroeger. De Hipstafan kan kiezen uit verschillende rolletjes en lenzen met ieder zijn eigen sfeer. De ‘Iphoneographer’ fotografeert zijn directe omgeving. Opvallend veel foto's van natuur, eten, reisfoto’s en straattaferelen wordt online met vrienden gedeeld.
Hipsta-foto’s tonen een blik op de wereld. Vaak met onschuldige onderwerpen passend bij het nostalgische gevoel dat de vervaagde pasteltinten in beeld brengen. De iPhone App heeft echter ook zijn weg gevonden naar de journalistiek. Gerenommeerde kranten als NRC Handelsblad en The New York Times drukken Hipstamatics af. Bekende fotojournalisten en nieuwsmakers als Vincent Mentzel, Michael Kooren en Maarten Laupman gebruiken de Hipstamatic veelvuldig. Soms leggen zij nieuwswaardige momenten vast, maar vaker het alledaagse dat zich in hun eigen omgeving afspeelt. Hun Hipstamatics zijn afwisselend met die van andere iPhonegebruikers in de tentoonstelling te zien.
De Hipstamatic is een application voor iedereen en geeft beeld aan het dagelijkse leven zoals ooit ‘Kodachrome’ dit ook deed. Yksi Expo geeft zijn bezoekers daarom de mogelijkheid om zelf een foto in de tentoonstelling toe te voegen. Upload je mooiste Hipsta (in de hoogste resolutie gemaakt) in de Flickr groep ‘Hipstamatic Nederland’ gedurende de hele tentoonstellingsperiode (www.flickr.com/groups/hipsta/) en je komt digitaal met je foto in de tentoonstelling.
Hipstamatic komt tot stand in samenwerking met MuseumLAB

Op September 28, 2011