Opening Yksi Expo & Yksi Winkel op Strijp S

Op vrijdag 7 oktober opent Yksi haar nieuwe vestiging op de begane grond van de Apparatenfabriek van Philips op Strijp S te Eindhoven. Yksi Expo zal wisselende tentoonstellingen laten zien die design op inspirerende wijze verbinden met kunst, architectuur en technologie. Yksi Winkel wordt een volwaardige Dutch Design lifestyle winkel. De studio van Yksi Ontwerp blijft gevestigd op de huidige locatie aan de Stratumsedijk.

“Deze jongelui tonen lef door hun eigen, onafhankelijke weg te kiezen.” Met deze woorden opende de bekende ontwerper Martin Visser 1 oktober 1991 het pand van startend ontwerpbureau en galerie Yksi aan de Havenstraat 1 te Eindhoven. Bijna op de dag af twintig jaar later openen Leonne Cuppen, Kees Heurkens en Eduard Sweep hun nieuwe vestiging van Yksi Expo & Yksi Winkel.

Pioniersgeest

In die twintig jaar was het drietal betrokken bij tal van activiteiten die Eindhoven als designstad een gezicht hebben gegeven. Zo hoorde Yksi bij de initiatiefnemers van het Vormgeversoverleg Eindhoven, de Week van het Ontwerp (nu Dutch Design Week) en het Designhuis. Met de nieuwe vestiging op Strijp S toont Yksi opnieuw pioniersgeest. Tevens komen de drie afzonderlijke (maar ook samenhangende) activiteiten beter tot hun recht.

De basis is en blijft Yksi Ontwerp, het designbureau met studio aan de Stratumsedijk te Eindhoven dat zeer uiteenlopende opdrachten uitvoert voor zowel bedrijven en instellingen als particulieren. Ook ontwerpt en ontwikkelt Yksi eigen meubels en interieurproducten.

Hipstamatic

Vanaf het prille begin in de eigen galerie en later in het Designhuis heeft Yksi tientallen exposities georganiseerd, met name om zichtbaar te maken wat er leeft onder (jonge) ontwerpers. Yksi Expo zal dat idee op Strijp S voortzetten, nog nadrukkelijker in relatie tot andere vakgebieden. Tegelijkertijd slaat Yksi Expo steeds meer haar vleugels uit, zowel nationaal als internationaal. Zo waren recentelijk door Yksi Expo gerealiseerde projecten te zien in Milaan, Beijing, Moskou en Brussel.

De eerste tentoonstelling bij Yksi Expo op Strijp S is Hipstamatic. Hipstamatic is de populaire iPhone webapplicatie (app) om retrofoto's te maken en te uploaden naar social media zoals Facebook, Flickr en Twitter. Een selectie van deze opvallende foto’s is te zien t/m 30 oktober. In de aanloop naar de Dutch Design Week (22 t/m 30 oktober) zullen bij Yksi Expo nog vier andere tentoonstellingen opgebouwd worden.

Yksi Winkel ging van start in het Designhuis en krijgt op de nieuwe locatie op Strijp S de omvang van een volwaardige lifestyle winkel. Dutch Design, producten die bedacht, ontworpen en vaak ook gemaakt zijn in Holland, dat is het handelsmerk. Inmiddels heeft Yksi Winkel zich ook een vaste plek verworven als webwinkel.

Op September 28, 2011