Liberation of Light ON TOUR te zien bij Yksi

Nederlandse kunstenaars, architecten en ontwerpers lopen wereldwijd in de voorhoede in het toepassen van nieuwe lichttechnologie zoals led en oled. Dat toont de expositie Liberation of Light ON TOUR, samengesteld door Yksi Ontwerp. Deze tentoonstelling over licht & design, die afgelopen najaar in China tienduizenden bezoekers trok, is van 09 maart t/m 18 mei te zien bij Yksi Expo en Capital D in Eindhoven.

Poëtische, levende lichtinstallaties van Daan Roosegaarde, verrassende verlichtingsobjecten van kunstenaars en ontwerpers en voorbeelden van opvallend gebruik van licht en verlichting in buitenruimtes en bij gebouwen, onder andere van de hand van Har Hollands en UNStudio. Het is een greep uit de expositie Liberation of Light.

Revolutie in kunstlicht

Liberation of Light laat zien dat leds veel meer zijn dan kleinere, duurzamere ‘lampjes’. Met nieuwe lichttechnologie zoals led en oled gaan ontwerpers lichtobjecten maken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toe gebruikelijk. Kunstlicht maakt in feite de overgang van analoog naar digitaal en kan nu met behulp van computers gestuurd, op maat gemaakt en zelfs interactief worden. Ruimtes, zowel binnen als buiten, zullen op andere wijzen verlicht worden. En ook het gebruik en de bediening van kunstlicht zal ingrijpend veranderen. Kortom, een revolutie in kunstlicht kondigt zich aan, even groot of misschien wel groter dan de uitvinding van de gloeilamp bijna 150 jaar geleden.

Zoals Emile Aarts, vicepresident en wetenschappelijk programmadirecteur van Philips Research en hoogleraar aan de TU Eindhoven zegt: “Het licht, dat gevangen was in een peertje, wordt als het ware bevrijd. Op allerlei vlakken in relatie tot licht - functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal, cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft - liggen er nieuwe mogelijkheden en uitdagingen.”

Liberation of Light was in een eerste versie in het najaar van 2010 te zien in het Designhuis te Eindhoven en trok veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Door samenwerking met onder andere Capital D (Design Cooperation Brainport) kon Yksi de expositie in 2011 naar China laten reizen. In Beijing en Guangzhou zagen tienduizenden bezoekers de tentoonstelling. Mede door dit succes zijn er plannen voor een nieuwe tour naar China later dit jaar. Inhoudelijk wordt Liberation of Light telkens aangevuld met nieuwe ontwerpen die gebruik maken van de nieuwste technologie.

De expositie is van 09 maart t/m 18 mei te zien bij Yksi Expo en Capital D. Gelijktijdig zullen ook lezingen en workshops worden georganiseerd, samen met het Architectuur Centrum Eindhoven (ACE).

Op February 27, 2012