Grafische technieken - Diepdruk

Diepdruk (ets, droge naald, gravure, aquatint, mezzotint, heliogravure, polymeerdruk) De term zegt het al: bij diepdruk wordt de tekening verdiept aangebracht op een gladde metalen drukplaat (het tegen-overgestelde van hoogdruk) en wordt vervolgens de inkt in de diepe delen van de drukplaat aangebracht.
• Een vorm van diepdruk is etsen met behulp van zuur. Etsen betekent letterlijk: (uit)bijten. De etser krast met een naald de tekening in een met was ingesmeerde plaat (bijv. zink of koper), waardoor op die plaatsen het metaal bloot komt te liggen. Door de plaat korte tijd in een zuurbad te leggen, wordt de afbeelding in de plaat geëtst. De plaat is dan klaar om af te drukken. De kunstenaar verwijdert de waslaag en wrijft drukinkt in de groeven. Overtollige inkt poetst hij weg voordat hij de plaat op een bevochtigd vel papier legt en door de walspers haalt. Door de enorme kracht van de etspers wordt de inkt daarbij in spiegelbeeld op het onderliggende papier gedrukt.
• Bij een gravure brengt de kunstenaar met een burijn of scherpe etspen (droge naald) rechtstreeks lijnen in de drukplaat aan.
• Bij de heliogravure en polymeerdruk wordt voor het overbrengen van een afbeelding op de drukplaat gebruik gemaakt van lichtgevoelig materiaal.

Op December 7, 2012