Artikel afbeelding

5 Tips om snel te leren kijken als een kunstkenner

 

Veel kunstenaars houden van iets geks en laten je net iets anders zien. Ga op zoek naar deze andere invalshoek. Dit maakt het schilderij dubbel zo interessant.

Let op de kleuren, lichtinval en kleine details.

Tja, daar sta je dan. Midden in de zaal van het museum te staren naar een schilderij. Wat moet ik nu precies zien? Ik heb geen idee! Iedereen lijkt er verstand van te hebben behalve jij? Dit kan gelukkig anders, want met deze 5 tips kun je gelijk als kunstkenner aan de slag. Oké, dit is een beetje overdreven, maar zo kom je al een heel eind. Deze tips zijn lekker praktisch en goed te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je kunst wilt kopen of als je naar een feestje, een museum of een galerie gaat. Daar gaan we dan en nee het wordt geen saai verhaal. Je kan er even snel doorheen scannen. Belangrijk om te weten is, dat kunst een vorm is van (visuele) communicatie. Ooh is dat het?! Ja, dat is de kern “Communicatie”. De kunstenaar schrijft je een “persoonlijke” brief.

Nu je dit weet, weet je ook dat kunst net als “echte” communicatie meestal verkeerd begrepen wordt. Wat in het echte leven ook vaak het geval is. Communicatie blijft lastig en zeker in de kunstwereld. Naar kunst kijken is echt iets heel persoonlijks. Welke boodschap geeft een schilderij jou? Dus hoe interessant sommige mensen ook kunnen doen, jouw mening en jouw kijk op kunst is even veel waard. Je kan het niet goed of fout zien. En een bijkomend voordeel is dat naar kunst kijken, je slimmer maakt.

Even een weetje tussendoor. Hoe meer je naar kunst kijkt, hoe slimmer en creatiever je wordt. Wetenschappelijk wordt wel gezegd, dat het ca 10.000 uur kost voordat je ergens een expert in bent. Dat zijn wel heel veel uren. Net doen alsof je verstand van kunst hebt, is daarom ook leuk. Met een beetje bluffen en interessant kijken (turen), kom je al een heel eind. Want 80% van de mensen zullen deze 5 kunst kijktips nog niet toepassen. Daar gaan we dan.

Tip 1; Sta open voor het schilderij

Het ‘even snel scannen’ is de norm geworden, waardoor we van alles missen. Risico van het vak. Dit is wel het punt, waarmee jij het verschil maakt. We gaan het anders doen. Kijk minimaal 10 minuten met aandacht. Als je dat kunt dan ben je al een betere kunstkijker dan de meeste mensen.

Kijk goed naar het schilderij en oordeel niet te snel. Stel jezelf de vragen, ”Welke emotie roept dit bij mij op? “Vind ik het mooi of lelijk? “Voel ik irritatie? “Of vraag je jezelf af, “Waarom hangt dit werk hier?”, “Dit had ik ook zelf kunnen maken?” Als je dit denkt, dan kun je beter naar het volgende gaan.

Of ga je de uitdaging met het schilderij juist aan? Een verdiepingsvraag die je jezelf kan stellen is; wat wilde de schilder hier mee zeggen? Vaak is dit niet duidelijk op het eerste gezicht. Hier is iets meer aandacht voor nodig. Kijk naar het schilderij met juist wat extra inspanning. Er zitten vaak verschillende lagen in.

Wat erg leuk is om te doen, is de waarde van het schilderij opzoeken. Wat is de marktwaarde? Is deze misschien een ton waard of meer? Vaak staan bij de waarde van het schilderij, ook alle feiten in het kort opgenoemd. Zo heb je alle informatie gelijk bij de hand. Je kan natuurlijk ook een foto maken en thuis de informatie erbij zoeken.

Focus

Probeer je te focussen op een schilderij en laat je niet afleiden. Begin met per zaal te kijken naar een schilderij dat je opvalt en geef daar aandacht aan. Schrijf de titel en de kunstenaar op. En lees het korte verhaal. Als je gaat kijken naar kunst is het belangrijk dat je dat in alle rust kunt doen.

Je hoofd moet leeg zijn, zodat je open kunt staan voor het schilderij of kunstwerk. Als iedereen lovend is over een kunstwerk terwijl jij er gewoonweg niets in ziet, ga dan op zoek waarom anderen wél laaiend enthousiast zijn.

Tip 2; Train jezelf in het om je heen kijken

Let op details! In het dagelijks leven kijk je oppervlakkig om je heen. Bijna niemand zal tot in de kleinste details kunnen beschrijven wat er in de koelkast ligt. Ook al kijk je er minimaal twee keer per dag in. Logisch, maar onze oppervlakkige manier van kijken, is niet geschikt om kunst te bekijken.

De echte betekenis wordt meestal subtiel weggewerkt in details. Je moet je oog trainen om meer te zien dan alleen de eerste indruk. Concentreer je volledig op het kunstwerk, dan wordt het kunstwerk nóg interessanter. Kijk af bij wat experts online over het kunstwerk zeggen. Dit maakt snel veel duidelijk. Leuk om ook bij verschillende kunstgaleries online te kijken.

Tip 3; Achtergrondinformatie verzamelen, even Googlen doet wonderen

Kunstwerken gemaakt in een andere tijd, in een ander land en door iemand met andere denkbeelden, geven ook een andere kijk. Een schilderij kan bijvoorbeeld een gebeurtenis laten zien die plaatsvond in een andere eeuw. Het is lastig om je in die tijd te verplaatsen. Er waren toen andere regels, wetten en normen. Of er worden oude symbolen gebruikt die jou niets zeggen.

Hier komt dus toch een stukje kunstgeschiedenis om de hoek kijken. Vaak zit er in oude schilderijen een extra boodschap verscholen. Het is handig om voordat je kunst gaat kijken even op het internet naar wat extra achtergrondinformatie op zoek te gaan.

Waarom zorgen voor achtergrondinformatie?

Hoe minder achtergrondinformatie je hebt over de bekende schilders, schilderstijlen, verschillende stromingen, hoe moeilijker het wordt om kunst te interpreteren. Kunst kijken en er wat van vinden gaat nu eenmaal gemakkelijker als je enige kennis hebt. Je kan boeken over kunstgeschiedenis lezen om zo meer te leren, maar je kunt natuurlijk ook veel op google vinden. Houd het simpel om te beginnen. Maak een spiekbriefje. Onthoud 1 kunstenaar, de tijd, de stroming en een titel van het schilderij. Zo maak je echt indruk!

Tip 4; Kijk op je eigen manier

Iedereen heeft gelijk! Er is niet één manier om naar kunst te kijken. Het niet mogelijk om kunst op te lossen. Ook mensen die er verstand van hebben, kunnen dit niet. Wat is de boodschap van de kunstenaar? Deze boodschap kan voor iedereen anders zijn.

Kijk dus gewoon op jouw manier naar wat jij ziet. Je zou kunnen zeggen, dat een brief schrijven dan toch duidelijker is. Al moet je daar ook vaak tussen de regels door kunnen lezen. Maar nu je dit weet over kunst, kan je jezelf wel meteen presenteren als een kunst pro (met een knipoog). Iedereen heeft toch gelijk!

Nog even in het kort

Hoe kom ik over als kunst pro? Erg belangrijk is toch om wat huiswerk vooraf te maken en om vooral niet te vergeten om interessant te turen. Het is erg handig om vooraf een stuk of drie kunststromingen uit je hoofd leren. Daarnaast zorg dat je de informatie van google paraat hebt, opgeslagen in je telefoon.

Zo nu hoor je al bij de 20% van de kunst-pro’s. Ik weet zeker dat iedereen onder de indruk zal zijn. Vergeet niet om je mening te onderbouwen als een extra kunstkenner en 3 stromingen te noemen. Kom je er niet meer uit. Kies dan voor deze strategie. Zeg dat de kleuren en de lichtinval die de kunstenaar gebruikt heeft, je opvallen. Klinkt heel interessant.

Tip 5; Fantaseer

Een goede interpretatie wordt sterker als je, je verbeeldingskracht de ruimte geeft. Durf te fantaseren. Zeker bij het kijken naar moderne en abstracte kunst, is dat erg belangrijk.

  • Welke schildertechnieken zijn toegepast?

Fake it until you make it!

Lees je van tevoren in. Een uurtje is genoeg. Kopieer al de highlights over het event en plak ze in je notities op je telefoon. Als je in het museum loopt, kies dan per zaal een schilderij uit dat je wilt zien. En verdiep je daarin. Houd het simpel. Zo kom je helemaal over als een pro. Nu je dit allemaal kan toepassen, gaat er een wereld voor je open. Veel kunst kijkplezier.

Blijf je het lastig vinden om naar kunst te kijken? Dan kan het leuk en interessant zijn om een rondleiding met een gids te boeken in het museum. De kunstexpert geeft veel meer achtergrondinformatie en kan je wijzen op details en veel gebruikte symboliek uit de kunstwereld. Daar doe je enorm veel kennis mee op.

Nog een extra tip. Gaan naar “De PAN” beurs in Amsterdam. Of koop een museumjaarkaart en breng meteen je nieuwe kennis in praktijk. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal. Veel kunst kijk plezier!

Op December 8, 2021