Pictura Dordrecht


Voorstraat 190/192 3311 ES Dordrecht
078 614 9822 Klik om te bellen

Over Pictura Dordrecht

Pictura Dordrecht

Wij zijn een actieve vereniging met werkende en kunstlievende leden. De kunstenaars die aangesloten zijn komen zowel uit Dordrecht en de regio als daarbuiten.

Exposities

Als Podium voor hedendaagse kunst organiseert Pictura Dordrecht acht tentoonstellingen per jaar. Bezoekers krijgen hier de kans om in contact te komen met hedendaagse kunst en de allerlaatste ontwikkelingen in de kunstwereld. Rondom het tentoonstellingsprogramma worden activiteiten georganiseerd zoals: lezingen, concerten en kunstenaarsgesprekken. Speciaal voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs heeft Pictura een educatieprogramma ontwikkeld waarmee ze bewust leren omgaan met kunst, als persoonlijk expressiemiddel en als cultureel verschijnsel. 

Geschiedenis

Het Teekengenootschap Pictura werd in de herfst van 1774 opgericht en is de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. De oprichters, waaronder Abraham van Strij, meenden dat het tekenen de basis vormde van alle beeldende kunst en daarom als ambacht moest worden onderhouden. Ze trokken er samen op uit om in de openlucht landschappen te tekenen, organiseerden tentoonstellingen en bediscussieerden kunst. Tegenwoordig gaat het niet meer alleen over tekenen en schilderen, maar richt Pictura Dordrecht zich op een breed scala aan disciplines in de beeldende kunst. Nog wel komen iedere twee weken kunstenaars samen om te tekenen naar model. Een oude traditie die Pictura graag in ere houdt.

Pictura was populair tot in de hoogste kringen. Koning Willem II kocht werk van Picturianen voor zijn kunstverzameling en koningin Wilhelmina en koningin Juliana waren beschermvrouwen. In de loop der eeuwen zijn honderden kunstenaars, waaronder schilders, tekenaars, beeldhouwers, maar ook dichters en schrijvers lid geweest van Pictura. Een flink aantal daarvan genoten ook buiten Dordrecht grote bekendheid, zoals Johannes Cornelis Schotel, Willy Sluijter, Otto Dicke en Kees Buddingh’.

Historisch Pand

Pictura Dordrecht is gevestigd in het monumentale pand “Dit is in Oostenrijck”, oorspronkelijk gebouwd in 1561. In de 18de eeuw werden de voorgevel en het interieur geheel vernieuwd in de toen modieuze Lodewijk XV-stijl. Alleen de achtergevel laat nog de oorspronkelijke renaissancearchitectuur zien waarin het pand in de 16de eeuw is gebouwd. Het pand diende onder meer als woonhuis voor de muntmeester, die leiding gaf aan de Hollandsche Munt, waar tussen 1588 en 1806 de munten van de Republiek der Verenigde Nederlanden werden geslagen. Ook woonden burgemeesters van Dordrecht in dit statige pand.

In 1900 betrok Teekengenootschap Pictura het pand. In de loop van de tijd is het gebouw uitgebreid met een grote zaal, derde zaal en een grafische werkplaats. De lichtkoepel op de grote zaal zorgt voor een schitterende natuurlijke verlichting van de tentoonstellingen. Pictura is ingericht als sociëteit, tentoonstellingsruimte, ontmoetingsplek en als oefenruimte voor het modeltekenen. Op de eerste en tweede etage zijn een tiental ateliers, waar schilders, tekenaars, vormgevers en schrijvers hun werkruimte hebben.

Mocht u in Dordrecht zijn dan is Pictura met haar rijke historie zeker een bezoek waard. Kunst is hier zo dichtbij, nu al 240 jaar van muur tot muur te bekijken.

Openingstijden

Pictura Dordrecht is geopend van woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie kijk op pictura.nl

Pictura Dordrecht in het kort

Soorten kunst

Beelden
Beeldend, audio
Design
Fotografie
Ruimtelijk werk
Schilderijen
Tekeningen

In het weekend geopend

Ja

Onze locatie

Pictura Dordrecht


Voorstraat 190/192 3311 ES Dordrecht
078 614 9822 Klik om te bellen